Duurzaam crematorium Ommeland en Stad in gebruik genomen

Het nieuwe crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde is in gebruik genomen. Uitvaartverzorgers kunnen crematies vanaf nu aanmelden bij het crematorium aan de Borchsingel, tussen de wijk Ter Borch en de A7 bij Hoogkerk. “We hebben 1 december officieel de sleutel gekregen en deze week al proefgedraaid. We zijn er klaar voor”, aldus manager Ingrid Stevens.

Het crematorium heeft onder meer een grote ceremonieruimte, vier opbaarkamers en een sfeervolle ontvangstruimte. “In onze grote ceremonieruimte zijn 156 zitplaatsen. Het is een mooie lichte ruimte met heel veel glas”, vertelt een trotse Stevens. “Je hebt zo prachtig zicht over ons park. Binnen en buiten worden zo verenigd.” Het park van 4 hectare is het hele jaar door vrij toegankelijk. Nabestaanden kunnen daardoor altijd terugkeren om hun dierbare te herdenken.

Altijd hetzelfde tarief
“Afscheid nemen is de meest ingrijpende en intieme emotie die we kennen. Wij vinden dan ook dat iedereen daar zoveel tijd voor moet krijgen als nodig is. Het maakt dus bij ons niet uit als de ceremonie een half uurtje langer duurt, het tarief voor de plechtigheid blijft gelijk”, legt Stevens uit. “Hetzelfde geldt voor ceremonies in de avonduren of op zondag: we hanteren altijd hetzelfde tarief.”

Duurzaamheidscertificaat
De manager is trots op ‘haar’ nieuwe crematorium. “Het is het eerste crematorium in Nederland met een certificaat van BREEAM-NL. Om dat certificaat te halen moet je bij elk aspect van de bouw letten op de duurzaamheid, van de schroefjes tot de gordijnen”, zegt Stevens. “Zo hebben we nu meer dan 150 zonnepanelen op het dak staan. Ook winnen we de warmte terug van de oven, waarmee we het gebouw weer verwarmen. Bovendien hebben we in de muur vlakbij de oven speciale vogelhuisjes gemaakt.”

Duurzame relatie
Ook na de bouw wordt in het crematorium gelet op duurzaamheid. “Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om geen melkcupjes en suikerzakjes aan te bieden, maar koffiemelk in een kannetje en losse suikerklontjes in een potje”, vertelt Stevens. “Ook werken we met lokale ondernemers voor de levering van onder meer brood of bloemen. We willen echt een duurzame relatie opbouwen, met uitvaartverzorgers, omwonenden en ondernemers. Zo faciliteren wij samen duurzame herinneringen, op een zo duurzaam mogelijke manier.”

Open Huis
Het crematorium Ommeland en Stad wordt 8 februari officieel geopend. Zaterdag 10 februari a.s. is een Open Huis. Belangstellenden zijn dan van harte welkom aan de Borchsingel 47 in Eelderwolde. Het crematorium is goed bereikbaar op de fiets en met het openbaar vervoer. P+R Hoogkerk ligt op loopafstand. Bij het crematorium zijn bovendien oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op.

Menu